methode

Generieke model Zelfmanagement

Doel

Een theoretisch raamwerk voor het bevorderen van zelfmanagement. Het model bevat de essenties van zelfmanagement en aan welke onderdelen aandacht kan worden besteed bij het werken aan zelfmanagement in de praktijk.

Toelichting instrument

Letterlijk centraal in zelfmanagement staat de mens met een chronische aandoening die samen met de zorgverlener vaststelt wat hij zelf kan en wil doen, welke doelen hij zich wil stellen. De kern van het model is dus de interactie tussen chronisch zieke en zorgverlener.

Het generiek model is weergegeven als een cirkel opgebouwd uit een kern en verschillende ringen. Elke omliggende ring bevat aspecten van zelfmanagement die met elkaar samenhangen, die kunnen inwerken op elkaar en op andere ringen en die van invloed zijn op de dynamiek tussen de chronisch zieke en de zorgverlener in de kern.

Doelgroep(en)

Zorgverleners

Validatie en effectiviteit

Niet bekend

Training / opleiding zorgverlener gewenst

Direct inzetbaar

Vorm

Model / Factsheet

Waar te vinden?

Kosten instrument

Gratis

Ontwikkeld door /contactpersoon

Ontwikkeld binnen het Landelijk actieprogramma Zelfmanagement (LAZ) door een multidisciplinaire groep van experts – patiënten(vertegenwoordigers), zorgverleners, onderzoekers, beleidsmakers, managers en CBO-adviseurs (2011).

Organisaties die werken met methode / instrument

Voorbeelden, succes- en faalfactoren uit de praktijk

 

Datum van bijwerken /plaatsing instrument

Bijwerken: februari 2016

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *