methode

Zorgmodule Zelfmanagement 1.0

Doel

De zorgmodule zelfmanagement heeft tot doel zelfmanagement van mensen met een chronische aandoening te versterken door te beschrijven hoe dit binnen de zorgverlening ondersteund kan worden. Het betreft het ondersteunen van eigen regie bij mensen met één of meerdere chronische ziekten (generiek).

Toelichting

Zorgmodule Zelfmanagement 1.0 is een generieke beschrijving van zelfmanagementondersteuning bij mensen met een chronische ziekte. Om zelfmanagement op een methodische manier te begeleiden kunnen vijf stappen gevolgd worden: Achterhalen, Adviseren, Afspreken, Assisteren en Arrangeren (het 5A-model).

  • Hoe in de praktijk te gebruiken:
    De zorgmodule is een informatieve brochure voor zorgverleners en bedoeld als kader voor goede zelfmanagementondersteuning, die verder in de eigen zorgpraktijk uitgewerkt dient te worden. Beschreven is wát er moet gebeuren (functionele beschrijving) en niet door wie.
    De zorgmodule is opgebouwd uit de onderdelen: de achtergrond; de zorgverlening; de randvoorwaarden; de referenties; de begrippenlijst; de bijlagen.

Doelgroep(en)

Generiek
Zorgverleners
Beleidsmakers

Validatie en effectiviteit

Niet bekend

Training / opleiding zorgverlener gewenst

Direct inzetbaar

Vorm

Brochure

Waar te vinden?

Zorgmodule Zorgmodule Zelfmanagement 1.0

Kosten instrument

Gratis

Ontwikkeld door /contactpersoon

De zorgmodule is ontwikkeld door het CBO in opdracht van het Coördinatieplatform Zorgstandaarden, het Kwaliteitsinstituut en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De inhoud is gebaseerd op praktijkervaringen, aangevuld met beschikbare wetenschappelijke evidentie en consensus in de ontwikkelgroep van het CBO.

Organisaties die werken met methode / instrument

Niet bekend

Voorbeelden, succes- en faalfactoren uit de praktijk

Niet bekend

 

 Datum van bijwerken /plaatsing instrument

Bijwerken: februari 2016

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *