achtergrondinformatie

Rapport: Zelfmanagement door mensen met chronische ziekten (2015)

Doel

Kennissynthese: onderzoek en implementatie van zelfmanagement in Nederland. Met het rapport willen de onderzoekers een overzicht bieden van de beschikbare kennis op het gebied van zelfmanagement bij chronische ziekte (2015). Die kennis was tot dusver erg versnipperd.

Toelichting

Met dit onderzoek is voor het eerste de effectiviteit van zelfmanagement goed onderbouwd. De onderzoekers hebben een meta-review gemaakt van onderzoek uit het buitenland en uit Nederland. Ook is duidelijk geworden welke factoren positief bijdragen aan het verder invoeren van zelfmanagement.

Doelgroep(en)

Zorgverleners
Beleidsmakers

Validatie en effectiviteit

Het ondersteunen van zelfmanagement leidt bij mensen met een chronische ziekte tot een betere gezondheid en een kleine daling van de zorgconsumptie. Maar om het potentieel van zelfmanagement ten volle te benutten moeten ondersteuning en interventies meer op maat worden aangeboden.

Training / opleiding zorgverlener gewenst

Niet van toepassing

Vorm

Rapport

Waar te vinden?

  • Heijmans, M., Lemmens, L., Otten, W., Havers, J., Baan, C., Rijken, M.,Zelfmanagement door mensen met chronische ziekten: kennissynthese van onderzoek en implementatie in Nederland. Utrecht; NIVEL, 2015. 55 p. ISBN 13: 9789461223555
  • Bijlagen: Zelfmanagement door mensen met chronische ziekten. Kennissynthese van onderzoek en implementatie in Nederland.  Utrecht; NIVEL, 2015. 99 p.

Kosten instrument

Gratis

Ontwikkeld door /contactpersoon

  • De kennissynthese is uitgevoerd door Nivel, RIVM, CBOimpact en TNO, in opdracht van ZonMw, in samenwerking met de coöperatie Zelfzorg Ondersteund.
  • Voor meer informatie over het rapport kunt u contact opnemen met Monique Heijmans, Nivel, projectleider Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten.

Organisaties die werken met methode / instrument

N.v.t.

Voorbeelden, succes- en faalfactoren uit de praktijk

N.v.t.

 

Datum van bijwerken /plaatsing instrument

Bijwerken: februari 2016

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *