gezamenlijke besluitvorming

Keuzehulp bij therapeutische beslissingen voor diabetespatiënten

Doel

De PORTDA-diab is een keuzehulp met persoonlijke informatie voor diabetespatiënten en behandelopties voor verschillende risicofactoren.

Toelichting instrument

  • Hoe in de praktijk te gebruiken:
    Op basis van de gegevens uit het databestand van de huisarts, zonodig aangevuld door de patiënt, wordt berekend wat de kansen zijn voor de patiënt op nadelige gevolgen van de diabetes. Daarmee krijgt de patiënt op maat gemaakte informatie over de risico’s die hij/zij met de aandoening loopt, en wat daar aan te doen is. Deze informatie is een hulpmiddel om de patiënt te laten meebeslissen over de behandeling van de bloedglucose, bloeddruk en/of cholesterolgehalte. Ook gaat het in op wat de patiënt zelf verder kan doen om nadelige gevolgen te voorkomen. De informatie kan de patiënt helpen om met zijn zorgverlener te bespreken welke aanpak op korte en langere termijn zinvol en haalbaar is.

Doelgroep(en)

Diabetes type 2
Volwassenen

Validatie en effectiviteit

Onderzocht is welk effect een keuzehulp met informatie over het persoonlijk risicoprofiel heeft op de empowerment van patiënten met diabetes mellitus type 2.
Conclusie uit onderzoek:
Eenmalige toepassing van de onderzochte keuzehulp gaf geen aantoonbare verbetering van de empowerment. Een aanzienlijk aantal patiënten gebruikte de keuzehulp niet of onvolledig.

Volledig artikel NTvG 2015: Het nut van een persoonlijke keuzehulp bij diabetes

Training / opleiding zorgverlener gewenst

Niet bekend

Vorm

Informatie digitaal en/of op papier

Ontwikkeld door /contactpersoon

De keuzehulp is ontwikkeld en gebruikt in het door ZonMW gefinancierde praktijkproject “Risk management in patiënts with diabetes mellitus: development and evaluation of a patiënt oriented treatment decision aid (PTDA)” (2011-2013)
Contactpersoon: dr. J. Schuling 

Organisaties die werken met methode / instrument

Niet bekend

Voorbeelden, succes- en faalfactoren uit de praktijk

Niet bekend

Datum van bijwerken /plaatsing instrument

Bijwerken: februari 2016

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *