Begrijp je lichaam
Doel
Een voorlichtingsmap die te gebruiken is in de voorlichting aan autochtone en allochtone laaggeletterde patiënten. Aan de hand van de tekeningen en de uitleg krijgt de patiënt inzicht in zijn klachten, in de werking van belangrijke organen en de plek van deze organen in het lichaam. Ook wordt duidelijk wat patiënten zelf kunnen doen om hun klachten te verminderen.
Toelichting instrument
Eenvoudige afbeeldingen en teksten over het menselijk lichaam en veelvoorkomende gezondheidsproblemen voor laaggeletterde patiënten. De kern van de map bestaat uit eenvoudige anatomische platen (tekeningen) en teksten over het menselijk lichaam en veel voorkomende klachten. Achter in de map staat een overzicht van andere (visuele) voorlichtingsmaterialen, toolkits, trainingen, artikelen, en adressen.
Hoe in de praktijk te gebruiken:
- Aan de hand van de tekeningen geeft de zorgverlener uitleg over klachten en de werking van organen. De kernboodschap voor de patiënt staat ook op papier. De teksten zijn geschreven in eenvoudig Nederlands. De teksten kunnen gebruikt worden als geheugensteuntje voor de zorgverlener of men kan de teksten kopiëren en meegeven aan de patiënt.
- Een patiëntenversie is er te vinden op de website www.oefenen.nl, een online startpunt voor iedereen die zijn basisvaardigheden verder wil verbeteren. Vaardigheden als rekenen, lezen, schrijven en bv om meer te leren over gezondheid.
Doelgroep(en)
Generiek
Laaggeletterden
Validatie en effectiviteit
Niet bekend
Training / opleiding zorgverlener gewenst
Direct inzetbaar
Vorm
De map is uitverkocht en niet meer in gedrukte vorm leverbaar. De map is wel als pdf-bestand te downloaden
Waar te vinden?
- PDF bestand: Begrijp mijn lichaam
- Online patiëntenversie: Begrijp mijn lichaam
- Website: Begrijp mijn lichaam
Kosten instrument
Gratis
Ontwikkeld door /contactpersoon
CBO, Pharos, de Landelijke Huisartsen Vereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Stichting Expertisecentrum ETV.nl en Stichting Lezen & Schrijven. De Rabobank Foundation, het maatschappelijke fonds van de Rabobank en Fonds NutsOhra ondersteunden het project financieel.
Organisaties die werken met methode / instrument
Veel huisartspraktijken
Voorbeelden, succes- en faalfactoren uit de praktijk
- Artikel in Tijdschrift voor praktijkondersteuning, november 2012, nr 6: Visueel voorlichtingsmateriaal voor laaggeletterden
- Begrijp je Lichaam bij Omroep Max: Bekijk de uitzending Tijd voor Max ‘Hulp voor Hulpverleners’ waar gesproken wordt over de map Begrijp je lichaam. Dit onderwerp komt vanaf de 40e minuut aan bod.
Datum van bijwerken /plaatsing instrument
Bijwerken: februari 2016
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!