training

PRISMA – Train-de-Trainer cursus

Doel

VUmc biedt PRISMA train-de-trainercursus aan, om bekend te raken met het PRISMA programma en met de gehanteerde methodiek.

Toelichting

Het is de bedoeling dat van elke geïnteresseerde organisatie minstens 2 diabeteszorgverleners deelnemen, dit omdat PRISMA altijd door 2 trainers zal worden gegeven. Een voor de hand liggende combinatie is een diëtist en een praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige, maar ook andere combinaties van diabeteszorgverleners zijn mogelijk.

PRISMA heeft een uitgebreid kwaliteitsbewakingssysteem. De kracht van de cursus is de methodiek. Als de methodiek niet goed of overal anders wordt toegepast verliest de cursus zijn kracht. Na 3 cursussen komt de docent van de train-de-trainercursus meekijken in de eigen praktijk om de trainer verder te helpen bij het uitdragen van de methodiek en de implementatie van de cursus.

Doelgroep(en)

Zorgverleners actief in de diabeteszorg

Validatie en effectiviteit

Instrument PRISMA is gevalideerd, training niet bekend

Training / opleiding zorgverlener gewenst

Deze training is noodzakelijk om de cursus PRISMA in de eigen instelling te implementeren.

Vorm

Tweedaagse training voor zorgverleners.
Deze methodiek is gebaseerd op sociaal wetenschappelijke theorieën die effectief zijn gebleken op het gebied van zelfmanagementeducatie, het ontwikkelen van individuele motivatie en het verkrijgen van controle over de aandoening.

Waar te vinden?

Aanmelden train-de trainer cursus

Kosten training

€795 per persoon. 2 dagen van 9.30-17.00 uur. In company training op aanvraag.

Ontwikkeld door /contactpersoon

VUmc: zie ook PRISMA in deze instrumentenkiezer

Organisaties die werken met methode / instrument

Niet bekend

Voorbeelden, succes- en faalfactoren uit de praktijk

Informatie uit Onderzoeksrapport 2015

Het PRISMA programma wordt positief beoordeeld door de hulpverleners die erin getraind zijn. Zowel de inhoud als de vorm worden voor de patiënt positief beoordeeld. Maar ook de trainer zelf worden duidelijke voordelen benoemd, zoals persoonlijke ontwikkeling, leuk en afwisselend om te doen, beter contact met de patiënten en betere samenwerking met andere hulpverleners. Daarnaast sterkt PRISMA het vertrouwen in eigen kunnen van de trainer. Hoe vaker de cursus wordt gegeven hoe groter dit vertrouwen in eigen kunnen. Dit heeft positieve invloed op de verwachtingen die de trainer heeft over de uitvoering en over de uitkomsten bij patiënten. De barrières die primair invloed hebben op de trainer liggen voornamelijk op het gebied van tijdsinvestering. Mogelijk zien de meeste trainers PRISMA als extra en niet als vervanging van consulten.

Meer informatie

Zie de informatie over PRISMA onder ‘Groepsaanbod’

 

 Datum van bijwerken /plaatsing instrument

Bijwerken: februari 2016

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *