Foto-interview (FI)
Doel
Een instrument om kinderen en jongeren te helpen hun verbeterwensen te vertalen naar eigen doelen maar dat het tevens effect heeft op hun zelfsturing en motivatie. Het helpt hen om de juiste vragen te stellen aan de zorgverlener en om tot gezamenlijke besluitvorming te komen.
Toelichting instrument
Kinderen vinden het vaak moeilijk om aan te geven wat ze veranderd willen zien, terwijl hun eigen inbreng belangrijk is om echte veranderingen tot stand te brengen. Er zijn twee versies beschikbaar: voor kinderen in de leeftijd van het primair onderwijs (PO) en voor jongeren in de leeftijd van het voortgezet onderwijs (VO).
- Hoe in de praktijk te gebruiken:
Het kind kan binnen de domeinen zelfverzorging, school/huistaken, sport/beweging en hobby uit 100 foto´s kiezen en op verschillende manieren middels beoordelingskaartjes scoren. Verder wordt aan het kind de ‘wondervraag’ gesteld: wat zou er verbeteren als er een wonder zou gebeuren? Het fotointerview stelt het kind centraal en is een vraaggerichte methode waarbij het kind gevolgd wordt in zijn of haar keuzes. - Benodigde tijd: twee sessies van 30 minuten
Doelgroep(en)
Generiek
Kinderen tot 18 jaar met een verscheidenheid aan diagnoses en fysieke beperkingen
Validatie en effectiviteit
De methodologische kwaliteit van het foto-interview is nog niet onderzocht. Er is wel aangetoond dat als naar kinderen geluisterd wordt de attributiestijl veranderd en het kind een actieve rol in het verbeteren van zijn eigen handelen inneemt.
Training / opleiding zorgverlener gewenst
Scholing gewenst.
Het instrument van het Foto-interview kan aangeschaft worden na het volgen van een training. Training foto-interview.
Een geoefende omgang met COSA (zelfevaluatie instrument) en COPM (semigestructureerd interview ) is een voordeel.
Vorm
Foto-kaartjes en scoreformulier
Waar te vinden?
- Algemene informatie in de onderwijs databank: Foto-Interview
- Informatieve video via YouTube, of bekijk de video via de website datkanX11
Kosten instrument
Kosten van een training op locatie Mytylschool aan de Prof. Stoltehof 1, 5022 KE in Tilburg: Deelname aan de training inclusief het instrument €190,-; Extra deelnemer van dezelfde organisatie € 55,-
Ontwikkeld door /contactpersoon
- Mytylschool Tilburg: fotointerview@mytylschooltilburg.nl
- Annelies de Hoop: Meer informatie op de website datkanX11.
Organisaties die werken met methode / instrument
Mytylschool Tilburg
Voorbeelden, succes- en faalfactoren uit de praktijk
Meer informatie over het instrument in het onderzoeksrapport: Praktijkgericht onderzoek Master Special Educational Needs Fontys OSO, Annelies de Hoop: Moetivatie of motivatie?
Datum van bijwerken /plaatsing instrument
Bijwerken: februari 2016
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!