‘Behoefte als kompas, de oudere aan het roer’
Doel
Screeningsinstrument voor grotere groepen ouderen met als doel passende ondersteuning te bieden. Met het screeningsinstrument kunnen leefplezier, kwetsbaarheid en zorgvraag beter gedefinieerd worden.
Toelichting instrument
Schriftelijke lijst die door oudere zelf in te vullen is. Bestaat uit 39 vragen met subvragen over de volgende onderwerpen: algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid en ziekte, relaties, zelfredzaamheid, gebruik gezondheidszorg en welbevinden.
5 profielen van ouderen: Deze profielen hebben niet zozeer met aandoening of leeftijd te maken maar meer met welbevinden, complexiteit van de zorgvraag en kwetsbaarheid van ouderen. De profielen zijn:
- vitaal : ouderen zijn zelfstandig en voelen zich gezond;
- moeite met ouder worden: ouderen die zelfstandig zijn mara met psychosociale klachten;
- lichamelijke en mobiliteitsklachten: deze groep heeft vooral problemen met dagelijkse activiteiten;
- multi-domein problemen : deze groep ouderen heeft diverse problemen en is minder zelfredzaam;
- extreem kwetsbaar: veel problemen, niet meer zelfredzaam.
Afhankelijk van het profiel kan voor een bepaalde behandeling of begeleiding gekozen worden. Er zijn zorgmodules geformuleerd. Er wordt gedacht in modulaire zorg. Door ouderen met vergelijkbare vragen en problemen te bundelen, kan ketenzorg aangeboden worden op basis van zorgbehoeften in plaats van leeftijd of aandoening;
Doelgroep(en)
Volwassenen / ouderen > 65 jaar
Generiek
Validatie en effectiviteit
Gevalideerd: Profielen zijn robuust en gevalideerd in twee grootschalige bevolkingsonderzoeken.
Training / opleiding zorgverlener gewenst
—
Vorm
Vragenlijst
‘Welnu begeleidt huisartspraktijken, indien gewenst, bij afname van screening en selectie zorgmodules via een 7 stappenplan.
Waar te vinden?
Kosten instrument
—
Ontwikkeld door /contactpersoon
Welnu (samenwerking UCMG, Espiria en Menzis);
De basis vormen de bestaande vragenlijsten zoals de Groningen Frailty Indicator; INTERMED-Elderly Self Assessment; Groningen Welbevinden indicator.
Door mensen eerst beter te leren kennen, kunnen we de persoon achter de patiënt zien en centraal stellen. Dat helpt om meer vraag gestuurd te werken en een gedifferentieerd aanbod te formuleren. Op basis van gesprekken/ interviews met ouderen in diverse werkplaatsen (thuiszorg, huisartspraktijk, Wmo-loket, ouderenbond etc.) zijn de vijf profielen samengesteld.
Organisaties die werken met methode / instrument
—
Voorbeelden, succes- en faalfactoren uit de praktijk
Momenteel (2016) wordt onderzoek uitgevoerd naar succes- en faalfactoren van de zorgmodules waarbij gekeken wordt naar resultaten, draagvlak, financiering en onderlinge afstemming.
Datum van bijwerken /plaatsing instrument
Bijgewerkt juli 2017: met informatie NIVEL ‘Inventarisatie meetinstrumenten zelfmanagementondersteuning’
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!