patienteninformatie

Begrijp je lichaam

Doel

Een voorlichtingsmap die te gebruiken is in de voorlichting aan autochtone en allochtone laaggeletterde patiënten. Aan de hand van de tekeningen en de uitleg krijgt de patiënt inzicht in zijn klachten, in de werking van belangrijke organen en de plek van deze organen in het lichaam. Ook wordt duidelijk wat patiënten zelf kunnen doen om hun klachten te verminderen.

Toelichting instrument

Eenvoudige afbeeldingen en teksten over het menselijk lichaam en veelvoorkomende gezondheidsproblemen voor laaggeletterde patiënten. De kern van de map bestaat uit eenvoudige anatomische platen (tekeningen) en teksten over het menselijk lichaam en veel voorkomende klachten. Achter in de map staat een overzicht van andere (visuele) voorlichtingsmaterialen, toolkits, trainingen, artikelen, en adressen.

Hoe in de praktijk te gebruiken:

  • Aan de hand van de tekeningen geeft de zorgverlener uitleg over klachten en de werking van organen. De kernboodschap voor de patiënt staat ook op papier. De teksten zijn geschreven in eenvoudig Nederlands. De teksten kunnen gebruikt worden als geheugensteuntje voor de zorgverlener of men kan de teksten kopiëren en meegeven aan de patiënt.
  • Een patiëntenversie is er te vinden op de website www.oefenen.nl, een online startpunt voor iedereen die zijn basisvaardigheden verder wil verbeteren.  Vaardigheden als rekenen, lezen, schrijven en bv om meer te leren over gezondheid.

Doelgroep(en)

Generiek
Laaggeletterden

Validatie en effectiviteit

Niet bekend

Training / opleiding zorgverlener gewenst

Direct inzetbaar

Vorm

De map is uitverkocht en niet meer in gedrukte vorm leverbaar. De map is wel als pdf-bestand te downloaden

Waar te vinden?

Kosten instrument

Gratis

Ontwikkeld door /contactpersoon

CBO, Pharos, de Landelijke Huisartsen Vereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), Stichting Expertisecentrum ETV.nl en Stichting Lezen & Schrijven. De Rabobank Foundation, het maatschappelijke fonds van de Rabobank en Fonds NutsOhra ondersteunden het project financieel.

Organisaties die werken met methode / instrument

Veel huisartspraktijken

Voorbeelden, succes- en faalfactoren uit de praktijk

 

 

Datum van bijwerken /plaatsing instrument

Bijwerken: februari 2016

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *